Kremowe ciasto bez pieczenia w którym dosłownie każdy się zakocha. Proste i szybkie do zrobienia.

Kremowe ciasto bez pieczenia w którym dosłownie każdy się zakocha. Proste i szybkie do zrobienia.
 

Do zrobienia ciasta potrzeba:
  • 50g biszkoptów typu lady fingers (słodkie, podłużne biszkopciki)
  • 300 ml mleka
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 30 g cukru pudru
Do zrobienia kremu:
  • 5 sztuk żółtek
  • 500ml mleka
  • 250g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
Dodatkowo należy przygotować:
  • 400 g śmietany 30%
  • 50g czekolady, którą później należy potrzeć
  • blaszkę/formę 20x30cm
  • folię spożywczą do przykrycia masy
Przygotowanie krok po kroku:

1. W misce należy wymieszać cukier, kakao i mleko.

2. Na spód blaszki wyłożyć namoczone wcześniej podłużne biszkopty w otrzymanej wcześniej masie kakaowej.

Czas na przygotowanie masy, należy:

3. Wymieszać mleko z żółtkami, cukrem i skrobią. Postawić na kuchenkę i ugotować gesty budyń.

4. Otrzymaną masę należy ostudzić. Najlepiej przełożyć ją do miski, zabezpieczyć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

5. Kiedy masa będzie już schłodzona należy dodać do niej miękkie masło i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.

6. Krem następnie nałożyć na biszkopty i wygładzić np. łyżką.

 

7. Następnie ubić (najlepiej mikserem) 30% śmietanę i zrobić z niej kolejną warstwę ciasta.

8. Wszystko posypać startą czekoladą. Smacznego!

error: Content is protected !!