Kremowe ciasto z makiem – Zachwyć swoich bliskich tym smakiem.

Jeśli jesteś początkującym miłośnikiem pieczenia ciast i chcesz, aby przepis był prosty, a ciasto pyszne, koniecznie wypróbuj właśnie ten. Daj swoim bliskim radosne chwile i upiecz ciasto makowe z polewą czekoladową. To ciasto z makiem, kremem waniliowym i polewą czekoladową to idealne połączenie smaku i aromatu! Nawiasem mówiąc, dla odmiany oprócz maku możesz dodać jeszcze rodzynki i suszone morele. Ciasto nabierze wtedy jeszcze więcej głębi smaku.

 

SKŁADNIKI NA 3 WARSTWY CIASTA
  • 6 białek
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 buteleczka aromatu waniliowego
  • 5 łyżek maku
  • 10 łyżek mąki
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

 

 

SKŁADNIKI NA KREM
  • 4 żółtka
  • 1 buteleczka aromatu waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g masła

 

SKŁADNIKI DO DEKORACJI
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

 

PRZYGOTOWANIE
1. Aby przygotować ciasto kruche, ubij białka w wysokim pojemniku, aż objętość podwoi się. Piana powinna być biała i gęsta.
Dodaj cukier i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj do mieszanki mak, wiórki kokosowe, aromat waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ciepłe mleko. Wymieszaj ciasto ruchami od dołu do góry.

 

2. Wlać powstałą masę do formy 24 × 30 cm pokrytej papierem do pieczenia i nasmarowanej tłuszczem. Piecz ciasto w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na trzy równe części.

 

3. Teraz przejdź do przygotowania kremu. W misce ubij żółtka z cukrem, aż masa zrobi się kremowa. Dodaj budyń waniliowy, aromat waniliowy i mleko, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.

 

4. Wlej do garnka i gotuj ​​na wolnym ogniu i często mieszaj aż zgęstnieje. Gotowy krem pozostaw do wystygnięcia. Potem dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło i mieszaj przez ok. 3 minuty, aż uzyskasz delikatną masę. Gotowy krem podziel na dwie części.

 

5. Teraz czas na polewę. Pokruszoną czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.

 

6. Pierwsze ciasto ułóż na talerzu i nałóż część kremu. Połóż drugie ciasto i równomiernie rozprowadź pozostałą część kremu. Przykryj trzecim ciastem, delikatnie naciskając palcami. Trzecie ciasto polej ciepłą czekoladą, wygładzając powierzchnię szpatułką.

 

7. Przechowuj gotowe ciasto w lodówce przez ok. 2-3 godziny. Potem pokrój i podaj.

Smacznego!

error: Content is protected !!