Kremowe udka kurczaka – Marynowane w ten sposób, rozpływają się w ustach. Genialne połączenie smaków na jednym talerzu

Przepis na kremowe udka kurczaka, polecam wszystkim zapracowanym Paniom domu, które cenią swój czas spędzony w kuchni.

 

 

Pyszne, delikatne i soczyste mięso w kremowym sosie, to prawdziwy hit na moim stole. Genialna marynata sprawia, że mięso znika z talerzy błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g udek z kurczaka
  • 200 ml kefiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • Sól (do smaku)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i poukładaj w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Potem obierz cebulę, pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do kurczaka.

 

2. Teraz przygotuj marynatę: Kefir, wymieszaj z musztardą, papryką i solą. Przygotowaną mieszanką, zalej mięso w naczyniu i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

 

3. Po tym czasie, piecz kurczaka w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 50-60 minut. Gotowe!

 

Kremowe udka kurczaka,podawaj na gorąco. Najlepiej smakują w towarzystwie ryżu i marchewką z groszkiem. Smacznego!

error: Content is protected !!