Rolada „Królowa Śniegu” – Puszyste i delikatne ciasto z pysznym śmietankowym wnętrzem.

Rolada według tego, sprawdzonego przepisu z pewnością zasługuje na miano „Królowej śniegu”. Delikatne i puszyste ciasto, rewelacyjnie łączy się z kremowym, śmietankowym wnętrzem.

 

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, polecam wszystkim ceniącym swój czas spędzony w kuchni i lubiącym zachwycać swoich gości i bliskich pysznymi, domowymi wypiekami. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 70 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu
  • 100 g masła
  • 100 g śmietany 30%
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek skondensowanego mleka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski, wsyp mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie, do osobnej miski wbij jajka i ubij je mikserem, dodając stopniowo gorącą wodę.

 

2. Nie przerywając ubijania, dodaj cukier oraz mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą, gładką masę.

 

3. Formę, wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem, a następnie wylej do niej ciasto.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 12-15 minut.

 

5. W tym czasie, przygotuj krem: Do miski włóż rozgnieciony widelcem twaróg, śmietanę, skondensowane mleko i masło. Dokładnie wymieszaj z pomocą miksera elektrycznego na jednolitą masę.

 

6. Gotowy krem włóż do lodówki, natomiast ciasto wyjmij z piekarnika na czysty ręcznik lub silikonową matę.

 

7. Gorące jeszcze ciasto, zawiń przy pomocy ręcznika w luźny wałek i zostaw tak chwilę do przestygnięcia. Potem delikatnie rozwiń, rozsmaruj na nim krem i ponownie, ale ciaśniej zawiń w rulon, a następnie w folię spożywczą.

 

8. Gotową roladę, wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowe!

 

Przed podaniem, polej wierzch rolady płynną czekoladą lub posyp cukrem pudrem. Podziel na porcje i życz swoim gościom lub bliskim… Smacznego!

error: Content is protected !!