Kruche ciasteczka- które robiła moja mama, rozpływają się w ustach

Jestem pewna ,że właśnie te ciasteczka są najlepsze. Dzięki temu, że są delikatne to rozpływają się w ustach.

 

Rewelacyjnie pachną wanilią. Zawsze znikają w szybkim czasie. Najlepsze jest to, że w bardzo szybkim czasie je przygotujesz. Ich prostota jest na prawdę niesamowita. Jeśli lubisz kruche ciasto to koniecznie skorzystaj z tego przepisu.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 200 gram zimnego masła
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
  • Czekolada

 

PRZYGOTOWANIA:

1.Na stolnicę wsyp mąkę. Posiekaj masło i dodaj do mąki wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie ze wszystkich składników wyrób ciasto. Włóż do foli gotowe ciasto i odstaw go na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na około 2-3 mm. Za pomocą foremek wycinaj ciasteczka.

 

2. Na blachę połóż papier do pieczenia, następnie układaj powycinane ciasteczka. Zachowaj odstępy między ciasteczkami, gdyż one jeszcze urosną. Piecz je około 10-20 minut. W 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną przystrój je czekoladą lub lukrem.

 

 

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!