Kruche ciasto jagodowe – Doskonałe do filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty

Lato to czas, gdy można w sklepach i targach znaleźć ogrom świeżych owoców, jak truskawki, maliny czy jagody. Dzisiaj zatem pokażemy, jak szybko przygotować wspaniale ciasto z tymi owocami w roli głównej.

Składniki na ciasto
  • 2,5 szklanki mąki półgrubej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 paczka proszku do pieczenia
Owoce
  • Jagody (mogą być mrożone)

 

Składniki na kruszonkę
  • 25 dag masła
  • ½ szklanki mąki półgrubej
  • Cukier puder
Opcjonalnie
  • Inne owoce sezonowe np. maliny, jeżyny, porzeczki

 

Przygotowanie

Na początek przygotuj kruszonkę:

1. Do miski (lub na stolnicę) włóż masło, mąkę oraz cukier puder według uznania. Wyrabiaj, aż do uzyskania w miarę zwartej masy (będzie przypominać trochę mokry piasek).
Odstaw na bok.

2. Do drugiej miski wbij oba jajka i wsyp cukier. Chwilę miksuj do uzyskania piany (ok. 2-3 min przy dobrym mikserze). Nie ma potrzeby dłuższego ubijania.
Dodaj olej i wodę, wymieszaj chwilę, a na koniec mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub otrębami. Wylej ciasto i rozprowadź je w miarę równomiernie na blasze.

 

4. Jagody umyj i gęsto pokryj nimi ciasto. Na koniec pokryj ciasto kruszonką.

5. Piecza w 180 st. C przez 20-25 min. do suchego patyczka. Kontroluj poziom wypieczenia.

Ciasto możesz podawać w towarzystwie herbaty lub kawy oraz oczywiście dobrej rozmowy.
SMACZNEGO!

error: Content is protected !!