Na początek przygotuj kruszonkę:
1. Do miski (lub na stolnicę) włóż masło, mąkę oraz cukier puder według uznania. Wyrabiaj, aż do uzyskania w miarę zwartej masy (będzie przypominać trochę mokry piasek).
Odstaw na bok.
2. Do drugiej miski wbij oba jajka i wsyp cukier. Chwilę miksuj do uzyskania piany (ok. 2-3 min przy dobrym mikserze). Nie ma potrzeby dłuższego ubijania.
Dodaj olej i wodę, wymieszaj chwilę, a na koniec mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub otrębami. Wylej ciasto i rozprowadź je w miarę równomiernie na blasze.
4. Jagody umyj i gęsto pokryj nimi ciasto. Na koniec pokryj ciasto kruszonką.
5. Piecza w 180 st. C przez 20-25 min. do suchego patyczka. Kontroluj poziom wypieczenia.
Ciasto możesz podawać w towarzystwie herbaty lub kawy oraz oczywiście dobrej rozmowy.
SMACZNEGO!