Kruche ciasto z morelami – Doskonałe połączenie delikatnego ciasta z kremowym nadzieniem, nie ma sobie równych. Koniecznie musisz spróbować
496
Przepis polecam wszystkim miłośnikom domowych i szybkich deserów z owocami, lubiącym zaskakiwać Swoich bliskich smakowitymi nowinkami.
Doskonały smak i prostota wykonania sprawi, że przygotujesz je z prawdziwą przyjemnością, a twoi bliscy będą zachwyceni. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku… Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
350 g mąki
200 g masła
2 jajka
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 opakowania waniliny
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
500 g moreli (lub brzoskwini)
400 g kwaśnej śmietany 15% tłuszczu
2 jajka
1 saszetka waniliny
150 g cukru
40 g skrobi
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce, wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i miękkie masło.
2. W osobnej misce, wymieszaj 2 jajka z 50 g cukru, 0,5 opakowania waniliny i 1/3 łyżeczki soli.
3. Na koniec, dodaj jajka i zagnieć lepkie ciasto. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 1 godzinę.
4. W tym czasie, formę o średnicy ok. 24 cm., przykryj papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto, tworząc wysokie boki.
5. Na cieście, poukładaj morele (lub brzoskwinie) bez pestek.
6. W wygodnym naczyniu, wymieszaj mikserem śmietanę, cukier, jajka, skrobię i cukier waniliowy, aby nie było grudek.
7. Śmietanową masą, zalej brzoskwinie w formie.
8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut i kolejne 20 minut w temperaturze 160°C. Gotowe!
Kruche ciasto morelowe, wyjmij z formy dopiero wtedy, kiedy całkowicie wystygnie i udekoruj według uznania. Smacznego!