Kruche ciasto z twarogiem oraz wiśniami- tak przygotowany deser posmakuje każdemu łasuchowi

Wielu z nas uwielbia jeść desery , które są z twarogu. Zapraszam poniżej na wspaniały prosty oraz pyszny sernik, który zachwyci nie jedno podniebienie. Koniecznie musisz go przygotować.

Zarówno smak jak i wygląd zachęca do szybkiego skosztowania. Połączenie kruchego ciasta, twarogu oraz wiśni dopieści wszystkie kupki smakowe.

 

Przepis na kruche ciasto z twarogiem oraz wiśniami.

 

Ten deser na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych serników. Ciasto to przygotowuje już od jakiegoś czasu i moja rodzina jest nim zachwycona. Serdecznie zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 60 g cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki

 

Masa twarogowa:
  • 100 g cukru
  • Pół kg twarogu
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • Szczypta wanilii
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

 

  • Warstwa wiśniowa:
    70 g cukru
  • 00 g świeżych wiśni
  • 60 ml wody( do żelatyny)
  • 8 g żelatyny
  • 50 ml koniaku

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku za pomocą sitka przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj zimne masło, po czym zacznij rękoma całość ugniatać. Do ugniatania możesz także użyć widelca.

2.W drugiej misce połącz ze sobą jajka, cukier oraz sól. Mieszaj do momentu, aż składniki się ze sobą połączą oraz cukier się rozpuści. Tak przygotowaną masę przelej do miski z mąką. Ponownie zacznij ugniatać, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie przełóż ją formę pokrytą papierem do pieczenia.

3.Staraj się lekko rozkładać cisto, pamiętaj aby kawałki krawędzi także były pokryte ciastem. Z pomocą szpatułki wyrównaj powierzchnię ciasta. Następnie tak przygotowaną formę włóż na pół godziny do lodówki.

 

 

4.W tym czasie możesz przygotować masę twarogową. Za pomocą blendera połącz ze sobą wszystkie potrzebne składniki. Mieszaj do momentu, aż znikną wszystkie grudki.

 

5.Tak przygotowaną masę wlej na wcześniej przygotowane ciasto. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni po czym piecz przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw, aby całkowicie ostygło.

6.W tym czasie możesz przygotować warstwę wiśniową. Na samym początku w szklance wymieszaj żelatynę, po czym pozostaw ją na 10 minut. Teraz masz czas na wydrylowanie wiśni. Do małego garnuszka przełóż wiśnie oraz wsyp cukier, następnie całość podgrzewaj na małym ogniu. Cały czas mieszaj i doprowadź do wrzenia.

7.Do przygotowanych wiśni wlej koniak, po czym ponowienie całość wymieszaj. W momencie całkowitego rozpuszczeniu się cukru, koniecznie wyjmij wszystkie wiśnie z garnka. Odstaw na bok, aby całkowicie ostygły. W tym czasie na małym ogniu rozpuść żelatynę. Następnie dodaj ją do wiśni i dokładnie wymieszaj.

 

8.Tak przygotowane wiśnie wlej na gotowe ciasto. Koniecznie przechowuj w lodówce przez 2-3 godziny. Po upływie tego czasu , ciasto jest gotowe do spożycia.

Gotowe ciasto twarogowe z wiśniami możesz podawać swojej rodzinie oraz gościom. Tym pysznym smakiem zachwycać się będzie dosłownie każdy. Koniecznie go przygotuj , a na pewno będziesz zachwycona. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!