Kruche maślane ciasteczka – Idealne do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Moja rodzina je uwielbia

Kruche maślane ciasteczka, według tego przepisu, polecam wszystkim miłośnikom szybkich, prostych i domowych wypieków, a w szczególności tym, co cenią swój cenny czas spędzony w kuchni. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 120 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g  cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Utrzyj z cukrem pudrem miękkie masło.

 

2. Do osobnej miski, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i ziarenka z laski wanilii.

 

3. Teraz połącz ze sobą utarte masło z cukrem i mąkę, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto uformuj w kulkę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

 

4. Po tym czasie, podziel ciasto na dwie równe części, zroluj w wałeczki (jak na kopytka ) i pokrój na małe kosteczki.

 

5. W miseczce roztrzep jajko, a do drugiej wsyp cukier. Każdą kosteczkę ciasta, zamocz najpierw w jajku, a następnie w cukrze i układaj na blaszce, wysmarowanej masłem.

 

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15-20 minut. Gotowe!

 

Pyszne, pachnące, kruche ciasteczka świetnie smakują do popołudniowej filiżanki ulubionej herbaty lub kawy, a dla najmłodszych – do kubka gorącego kakao. Smacznego!
error: Content is protected !!