Zupa z kulkami serowymi to prawdziwy rarytas dla mojej rodziny. Koniecznie spróbuj – wszyscy będą zachwyceni.

Zupa to zdecydowanie moje ulubione danie. Mogę jeść ją cały dzień. Jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację. Mama powtarzała, że gorącą zupę powinno się jeść każdego dnia. W domu rodzinnym zupa gościła na stole codziennie i wszyscy się nią zajadali. Ta miłość została mi do dzisiaj.

 

Mąż i dzieci niestety nie są takimi miłośnikami zup, jak ja. Testowałam mnóstwo przeróżnych przepisów, aby zachęcić ich do jedzenia zup. Szukałam alternatyw standardowych przepisów, sama je modyfikowałam, a nawet wymyślałam autorskie przepisy. Nie poddawałam się i w końcu udało się! Znalazłam zupę, którą pokochała moja rodzina!
Zupa z serowymi kulkami to idealna propozycja dla wszystkich. Sprawdzi się doskonale jako pierwsze danie czy sycąca kolacja. Będzie również smaczną opcją śniadania.

 

SKŁADNIKI NA ZUPĘ

  • bulion drobiowy – 2,5 litra
  • cebula – 1 duża
  • marchewka – 1 średniej wielkości
  • ziemniaki – 5 średnich
  • olej roślinny – 4 łyżki
  • przyprawy do smaku – zioła, pieprz, sól

 

SKŁADNIKI NA KULKI

  • ser holenderski – 100 g
  • jajko – 1 sztuka
  • mąka – 100-130 g
  • miękkie masło – 2 łyżki
  • sól – do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

1. Najpierw zajmiemy się przygotowaniem kulek serowych. W pierwszej kolejności zetrzyj ser. Dodaj do niego pozostałe składniki: masło, jajko, mąkę oraz sól. Teraz wymieszaj wszystko i ugnieć na jednolitą masę. Włóż przygotowane ciasto do lodówki na około 30 minut.

 

2. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, możesz zająć się przygotowywaniem zupy. Poczekaj aż bulion w garnku zagotuje się. Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do wrzącego bulionu. Dodaj przyprawy do smaku, np. sól i pieprz. Następnie zetrzyj marchewkę oraz cebulę, podsmaż je delikatnie na oleju roślinnym. Dodaj warzywa do zupy.

 

3. Gdy zupa będzie się gotować, możesz zająć się kulkami serowymi. Wyjmij ciasto z lodówki i zacznij formować małe kulki wielkości orzecha laskowego. Wkładaj je powoli do garnka, jedną za drugą. Mieszaj od czasu do czasu, aby kulki się nie skleiły. Zupę najlepiej gotować przez następne 5-10 minut (tyle czasu potrzebują kulki, aby były gotowe).

 

4. Po tym czasie, kulki serowe powinny być gotowe. Dodaj posiekane zioła i zdejmij garnek z palnika. Zupa z kulkami serowymi jest gotowa! Smacznego!

 

Koniecznie podziel się przepisem z innymi!

error: Content is protected !!