Kulki Twarogowe z Cukrem Pudrem – Nie zatrzymasz się na jednej.

Składniki na pyszne kulki twarogowe są łatwo dostępne, a w większości znajdziesz je w swojej kuchni. Ale co najważniejsze, z powodzeniem mogą zastąpić słodki deser. Przygotowanie ich jest przyjemnością, więc moje pociechy chętnie pomagają mi w przygotowaniu. Szybko i pysznie! Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki stołowej cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 170 g kaszy manny
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE
1. W wygodnej misce wymieszaj jajko, twarożek, cukier i kaszę mannę. Dobrze wymieszaj.

 

2. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z sodą i solą. Należy pamiętać, że ilość mąki może być mniejsza. Wszystko zależy od wielkości jaj i soczystości twarogu.
Dodaj suchą mieszankę do masy twarogowej, wymieszaj i ugnieć ciasto.

 

3. Z gotowego ciasta uformuj kulki.

 

4. Rozgrzej mocno olej w głębszym garnku. Smaż kulki twarogowe w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

5. Gotowe kulki twarogowe posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!