Rodzinny przepis od naszej babci na pieczonego kurczaka na kwaśnej kapuście. Tak dobrego jeszcze nie jadłaś.

Pieczony kurczak na kwaśnej kapuście to przepis przekazywany rodzinnie, z pokolenia na pokolenie! Symfonia smaków, jaką pozwala odczuć nam owe danie sprawi, iż stanie się ono jednym z twoich ulubionych potraw! Koniecznie wypróbuj ten niebiański przepis! Nie pożałujesz!

 

Na pierwszy rzut oka połączenie pieczonego kurczaka wraz z kapustą kiszoną nie wydaje się dobrym pomysłem. Nic bardziej mylnego! Kontrast smaków pozwala nam zachwycić się każdą częścią owego dania! Jest ono odpowiednie na wiele okazji, od codziennego obiadu, po wytworne kolacje!
Zawsze, gdy na stole pojawia się owe danie, znika ono w kilka minut! Gwarancja usatysfakcjonowanej rodziny!

 

Składniki:

  • jeden kilogram kiszonej kapusty
  • udka z kurczaka
  • przyprawa do pieczonego kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • kminek
  • smalec wieprzowy

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną należy przelać wodą, a następnie dokładnie odcedzić na sitku.
Naczynie żaroodporne zaleca się wysmarować dokładnie smalcem wieprzowym, a następnie dla uwolnienia aromatu podsypać kminkiem.

 

We wcześniej przygotowanym naczyniu należy ułożyć warstwę kiszonej kapusty.
Udka należy natrzeć przyprawą do pieczonego kurczaka, solą oraz pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

 

Opcjonalne jest podlanie kurczaka bulionem lub wodą.
Kurczak powinien piec się w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.

 

Przepis powinien zachwycić każdego! Smak delikatnego mięsa w połączeniu z filuternym kwasem kapusty zadowoli podniebienia wszystkich smakoszy!

Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!