Kurczak Pieczony w Pomarańczach – Nie skończysz na jednej porcji.

Kurczak jest najpopularniejszym i najtańszym dostępnym mięsem na naszym rynku. Dlatego trudno jest zaskoczyć kogoś pieczonym kurczakiem. Jednak wystarczy trochę wyobraźni, aby znane produkty znalazły zupełnie nowy smak i aromat. Niesamowite połączenie tych produktów zapewni niezwykle apetyczne danie o bogatym smaku. Pomarańcze nadają kurczakowi nie tylko szczególny smak i niezwykły aromat, ale sprawiają również, że jest soczysty. Warto spróbować!

 

SKŁADNIKI
  • 1,5 kg kurczaka (1 tusza)
  • 4 pomarańcze
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki francuskiej musztardy Dijon
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki stołowej wody
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Podziel kurczaka na części, dokładnie umyj i odsącz nadmiar wody.

2. W misce wymieszaj musztardę z czosnkiem i sosem sojowym. Dodaj sól i pieprz. Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka.

 

3. Obierz pomarańcze, pokrój 2 owoce w plasterki, a kolejne 2 w kostkę.

4. Do wody wsyp cukier, dodaj drobno pokrojoną w paski skórkę i miąższ pomarańczy pokrojony w kostkę. Gotuj przez dwie minuty na małym ogniu. Odcedź syrop i gotowaną skórkę z pomarańczami rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego.

5. Teraz poukładaj części kurczaka, a na jego wierzchu poukładaj pomarańcze pokrojone w plastry.

6. Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.

 

7. Kurczak jest gotowy. Podawaj zaraz po upieczeniu razem z pieczonymi plasterkami pomarańczy.

Smacznego!

error: Content is protected !!