Kurczak Pieczony w Pomarańczach – Nie skończysz na jednej porcji.
3 149
Kurczak jest najpopularniejszym i najtańszym dostępnym mięsem na naszym rynku. Dlatego trudno jest zaskoczyć kogoś pieczonym kurczakiem. Jednak wystarczy trochę wyobraźni, aby znane produkty znalazły zupełnie nowy smak i aromat. Niesamowite połączenie tych produktów zapewni niezwykle apetyczne danie o bogatym smaku. Pomarańcze nadają kurczakowi nie tylko szczególny smak i niezwykły aromat, ale sprawiają również, że jest soczysty. Warto spróbować!
SKŁADNIKI
1,5 kg kurczaka (1 tusza)
4 pomarańcze
3 łyżki cukru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki francuskiej musztardy Dijon
4 ząbki czosnku
1,5 łyżki stołowej wody
sól, pieprz, przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Podziel kurczaka na części, dokładnie umyj i odsącz nadmiar wody.
2. W misce wymieszaj musztardę z czosnkiem i sosem sojowym. Dodaj sól i pieprz. Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka.
3. Obierz pomarańcze, pokrój 2 owoce w plasterki, a kolejne 2 w kostkę.
4. Do wody wsyp cukier, dodaj drobno pokrojoną w paski skórkę i miąższ pomarańczy pokrojony w kostkę. Gotuj przez dwie minuty na małym ogniu. Odcedź syrop i gotowaną skórkę z pomarańczami rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego.
5. Teraz poukładaj części kurczaka, a na jego wierzchu poukładaj pomarańcze pokrojone w plastry.
6. Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
7. Kurczak jest gotowy. Podawaj zaraz po upieczeniu razem z pieczonymi plasterkami pomarańczy.