Kurczak pieczony z kapustą – Pyszny i szybki posiłek dla całej rodziny i na każdą okazję

Moje dzieci uwielbiają pieczonego kurczaka w każdej postaci, ale kiedy ma do tego jeszcze złocistą i chrupiącą skórkę – pierwsze biegną do stołu.

 

 

Niestety nie mogę tego samego powiedzieć o kapuście… Dlatego znalazłam doskonały sposób, aby skutecznie je do tego zachęcić. Ponieważ kurczak ma doskonały smak, jest soczysty i delikatny, to i kapusta jest pyszna. Kapusta, pieczona pod kurczakiem wciąga jego smaki i dlatego dzieci polubiły jej smak od pierwszego kęsa… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 4 udka z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • czerwona mielona papryka
  • 1 główka białej kapusty

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dużą blaszkę do pieczenia, wysmaruj olejem i poukładaj na niej pokrojoną w 2 cm. plastry kapustę.

 

2. Z wierzchu, dopraw ją do smaku solą, pieprzem i ułóż na niej udka z kurczaka.

 

3. W miseczce, wymieszaj oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i czerwoną mieloną papryką ( dla wzmocnienia smaku, możesz również dodać bazylię i kolendrę). Przyprawami, natrzyj udka z kurczaka na całej powierzchni.

 

4. Piecz na złoty kolor przez 45 minut, w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C. Gotowe!

 

Kurczaka pieczonego na kapuście, koniecznie podawaj na gorąco. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym. Smacznego!

error: Content is protected !!