Kurczak po francusku- Soczyste oraz bardzo delikatne mięso z dodatkami, Twoja rodzina będzie nim zachwycona

Najlepsze wydanie jakie jadłam kurczaka to kurczak po francusku. Za każdym razem gdy go przygotowuje to moja rodzina jest zachwycona.

 

Potrzebne składniki do przygotowania kurczaka są bardzo proste oraz łatwo dostępne, jestem pewna ,że przez takie połączenie smaków , właśnie to danie będziesz często przygotowywała. Koniecznie musisz spróbować!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 100 g twardego sera
  • 2 filety z kurczaka
  • Łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • Jajko
  • Do smaku: pieprz czarny, sól, przyprawy (bazylia, rozmaryn, majeranek)
WYKONANIE:

1.Na samym początku przygotuj mięso: umyj , oczyść oraz osusz ręcznikiem papierowym fileta z kurczaka, a potem na pół wzdłuż je przekrój.

 

 

2.Przez folię spożywczą , lekko je rozbij, następnie w roztrzepanym jajku wysmaruj.

3.Do smaku przypraw pieprzem, solą, ziołami oraz ulubionymi przyprawami.

 

 

4.Przygotuj ser oraz warzywa: Na grubych oczkach za pomocą tarki zetrzyj ser, a pomidora oraz obraną cebulę pokrój w plasterki.

 

5.Papierem do pieczenia przykryj formę oraz wysmaruj ją olejem, następnie układaj przygotowanego fileta. Na wierzchu każdego kawałka mięsa układaj pokrojoną cebulę, pomidora oraz posyp startym serem.

6.W rozgrzanym piekarniku piecz do momentu , aż mięso będzie miękkie oraz się zarumieni. To wszystko!

 

Na wierzch Francuzi układają plasterek gruszki. Tak przygotowany kurczak , na pewno bardzo posmakuje osobą lubującym mięsne dania na słodko. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!