Złocisty kurczak w kapuście – W takiej postaci go jeszcze nie jadłaś. Musisz koniecznie wypróbować przepis.

Złocisty kurczak w kapuście według tego, sprawdzonego przepisu smakuje doskonale. Jego smakiem zachwyciłam już wiele razy swoich bliskich, całą liczną rodzinę i wszystkich moich znajomych i przyjaciół. Do dziś wspominają najlepszego kurczaka, jakiego do tej pory jedli i z dumą przekazują ten przepis swoim znajomym i rodzinie.

 

 

Kapusta, pieczona w rękawie wraz z kurczakiem jest bardzo delikatna i niezwykle aromatyczna, co dodatkowo uatrakcyjnia to danie. To zupełnie nowe połączenie zwyczajnych i łatwo dostępnych składników, z których powstaje niezwykłe danie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 30g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu adżika (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem adżika (możesz zastąpić go pastą paprykową lub pomidorową).

2. Ćwiartki kurczaka umyj, przekrój na dwie części i włóż do miski z marynatą. Natrzyj każdy kawałek kurczaka, owiń miskę folią i wstaw do lodówki na 30-40 minut.

 

3. W tym czasie, pokrój obraną cebulę w piórka, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a kapustę poszatkuj. Wymieszaj warzywa, dopraw solą, pieprzem, polej olejem. Wymieszaj i ugnieć rękoma warzywa z przyprawami.

 

4. Przyprawioną kapustę ułóż płasko w rękawie do pieczenia, na nią poukładaj marynowanego kurczaka, a na wierzch kawałki masła.

 

5. Tak przygotowanego kurczaka, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 45 minut. Gotowe!

 

Aby skórka kurczaka była złocista i chrupiąca, pod koniec pieczenia, rozetnij rękaw i piecz jeszcze przez 5-7 minut. Smacznego!
error: Content is protected !!