Kurczak w miodzie – Nigdy nie jadłam delikatniejszego mięsa, koniecznie wypróbuj przepis
2 316
Przepisów, metod i sposobów na przyrządzenie kurczaka, jest niezliczona ilość i ciągle można doszukać się czegoś nowego.
Mięso drobiowe jest najbardziej popularne w dzisiejszych czasach, ponieważ jest łatwo dostępne, uniwersalne, zdrowe, delikatne i świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Można również, wyczarować z niego wiele samodzielnych dań lub przekąsek, które kuszą nie tylko wyjątkowym aromatem, ale i i smakiem.
Kurczak w miodzie, według tego sprawdzonego przepisu, zapadnie Wam w pamięci na długo. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
6 udek z kurczaka
0,25 szklanki miodu
4 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte i oczyszczone udka z kurczaka, obtocz w mieszance mąki z papryką. Dopraw je solą, pieprzem i poukładaj w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem.
2. Teraz, w osobnej miseczce, wymieszaj miód z sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowaną mieszanką, polej udka w naczyniu.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przykryte folią aluminiową przez 30 minut. Następnie zdejmij ją i piecz przez kolejne 15 minut. Gotowe!
Idealny kurczak w miodzie, najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!
W przepisie możesz również użyć podudzi lub skrzydełek z kurczaka, zawsze będzie tak samo delikatny, aromatyczny i pyszny.