Kurczak w miodzie – Nigdy nie jadłam delikatniejszego mięsa, koniecznie wypróbuj przepis

Przepisów, metod i sposobów na przyrządzenie kurczaka, jest niezliczona ilość i ciągle można doszukać się czegoś nowego.
Mięso drobiowe jest najbardziej popularne w dzisiejszych czasach, ponieważ jest łatwo dostępne, uniwersalne, zdrowe, delikatne i świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Można również, wyczarować z niego wiele samodzielnych dań lub przekąsek, które kuszą nie tylko wyjątkowym aromatem, ale i i smakiem.

 

Kurczak w miodzie, według tego sprawdzonego przepisu, zapadnie Wam w pamięci na długo. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 6 udek z kurczaka
  • 0,25 szklanki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte i oczyszczone udka z kurczaka, obtocz w mieszance mąki z papryką. Dopraw je solą, pieprzem i poukładaj w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem.

2. Teraz, w osobnej miseczce, wymieszaj miód z sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowaną mieszanką, polej udka w naczyniu.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przykryte folią aluminiową przez 30 minut. Następnie zdejmij ją i piecz przez kolejne 15 minut. Gotowe!

 

Idealny kurczak w miodzie, najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!

 

W przepisie możesz również użyć podudzi lub skrzydełek z kurczaka, zawsze będzie tak samo delikatny, aromatyczny i pyszny.

error: Content is protected !!