Kurczak z kapustą – Przygotowany w ten sposób, smakuje po prostu obłędnie
6 317
To najbardziej dietetyczna propozycja na danie mięsne z warzywami, które jednocześnie przygotujesz szybko i prosto.
Kurczak z kapustą, pieczony w rękawie nie wymaga dużej ilości tłuszczu i trafi na Twój stół w błyskawicznym tempie. Wyjątkowy smak marynaty, doda mięsu niezwykłego aromatu, dostarczając wielu smakowitych doznań. To idealne danie dla wszystkich zapracowanych Pań domu. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
4 ćwiartki z kurczaka
1 kg kapusty białej
30 g masła
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
1 łyżeczka sosu adżika (opcjonalnie)
sól do smaku
olej słonecznikowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Do sosu adżika, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę oleju. Dobrze wymieszaj.
2. Ćwiartki z kurczaka umyj, przetnij na dwie części i usuń nadmiar tłuszczu. Dokładnie natrzyj mięso w przygotowanej wcześniej paście i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
3. Poszatkuj kapustę, dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i cebulę, pokrojoną w półpiórka. Dodaj trochę oleju słonecznikowego, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
4. W rękawie do pieczenia, ułóż równomiernie kapustę, a na niej poukładaj marynowanego kurczaka oraz kawałki masła.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 45 minut. Po tym czasie, rozetnij rękaw i zapiekaj do czasu, aż skórka kurczaka stanie się chrupiąca.
Kurczak zapiekany z kapustą jest gotowy. Smakuje obłędnie i z pewnością będzie się pięknie prezentował, również na uroczystym stole. Smacznego!