Kurczak z kapustą – Przygotowany w ten sposób, smakuje po prostu obłędnie

To najbardziej dietetyczna propozycja na danie mięsne z warzywami, które jednocześnie przygotujesz szybko i prosto.

 

Kurczak z kapustą, pieczony w rękawie nie wymaga dużej ilości tłuszczu i trafi na Twój stół w błyskawicznym tempie. Wyjątkowy smak marynaty, doda mięsu niezwykłego aromatu, dostarczając wielu smakowitych doznań. To idealne danie dla wszystkich zapracowanych Pań domu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 kg kapusty białej
  • 30 g masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka sosu adżika (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do sosu adżika, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę oleju. Dobrze wymieszaj.

2. Ćwiartki z kurczaka umyj, przetnij na dwie części i usuń nadmiar tłuszczu. Dokładnie natrzyj mięso w przygotowanej wcześniej paście i wstaw do lodówki na 30-40 minut.

 

3. Poszatkuj kapustę, dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i cebulę, pokrojoną w półpiórka. Dodaj trochę oleju słonecznikowego, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

 

4. W rękawie do pieczenia, ułóż równomiernie kapustę, a na niej poukładaj marynowanego kurczaka oraz kawałki masła.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 45 minut. Po tym czasie, rozetnij rękaw i zapiekaj do czasu, aż skórka kurczaka stanie się chrupiąca.

 

Kurczak zapiekany z kapustą jest gotowy. Smakuje obłędnie i z pewnością będzie się pięknie prezentował, również na uroczystym stole. Smacznego!

error: Content is protected !!