Lasagne z piekarnika – Moje dzieci ją wprost uwielbiają, znika w mgnieniu oka.
5 398
Moje dzieci od dawna prosiły mnie o przygotowanie lasagne. Wprost uwielbiają tego sympatycznego rudego kota z kreskówki, szlachetnym miłośniku tego dania.
Zrobisz ją z minimalnego zestawu produktów, a gwarantuję, że zachwycisz całą rodzinkę. Nie przestaną, dopóki nie zjedzą wszystkiego!
SKŁADNIKI
płaty makaronu lasagne
200 g mięsa mielonego
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
150 g twardego sera
sól, pieprz, zioła, gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso mielone tylko 4 minuty. Następnie posól i posyp pieprzem.Przełóż do miseczki i pozostaw do stygnięcia.
2. Pokrój cebulę i pomidory na małe kostki i podsmaż na tej samej patelni. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki.Po ostygnięciu wymieszaj warzywa z mięsem.
3. Przygotuj sos beszamelowy:do rondla wlej mleko, przesiej mąkę przez sitko. Doprowadzić sos do wrzenia, ciągle mieszając. Dodaj sól i gałkę muszkatołową. Gotowy sos powinien zgęstnieć.
4. W naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem rozłóż makaron. Farsz rozkładaj warstwami makaron, farsz i ser) do wyczerpania.
5. Polać sosem najwyższą warstwę, równomiernie rozłożyć i posypać startym serem. Piecz lasagne w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy pojawi się złota skorupka – lasagne jest gotowa!
6. Poczekaj chwilę, aż lasagne nieco ostygnie i pokrój na kawałki. Pamiętaj, że najprawdopodobniej zniknie ze stołu jeszcze przed schłodzeniem. Radzę najpierw złapać kawałek, inaczej się nie załapiesz!
Nawet kot Garfield byłby zachwycony. Oczywiście że tak! W końcu jest niesamowicie szybki, prosty, smaczny, satysfakcjonujący i niedrogi!