Przepis na uporczywy kaszel. Wykorzystaj liście laurowe. Instrukcje.

Koniec roku zwykle kojarzy się z okresem wzmożonych przeziębień. Większość z nas stara się regularnie dbać o swoje zdrowie, jednakże duże znaczenie również ma panująca pogoda na zewnątrz.

Jesienią zwykle są deszcze i wiatry. Pierwsze objawy przeziębień ludzie starają się leczyć na własną rękę. Warto wypróbować również napar, do którego potrzebne będzie tylko kilka podstawowych składników, które zapewne każdy z nas posiada w swojej kuchni.

Składniki:

  • 1/2 l wody,
  • wyciśnięty sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 5 liści laurowych.

Sposób przygotowania:

Liście laurowe należy umyć, a następnie połamać na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i zagotować ją. W momencie, kiedy woda będzie jeszcze gorąca, trzeba wsypać do niej listki laurowe i całość gotować zaledwie 2 minuty. Po upływie tego czasu, zdjąć garnek z ognia i nakryć go przykrywką.

Odstawić naczynie na około 20 minut. W tym czasie liście mogą dobrze zaparzyć się. Wykorzystując sitko z małymi oczkami, przecedzić liście. Następnie do przygotowanego naparu wlać sok z cytryny wraz z miodem. Taką herbatę na kaszel można pić w małych dawkach nawet przez cały dzień.

Napój działa na gorączkę i kaszel oraz problemy związane z oddychaniem. Zaleca się jednak, aby napar pić przez kilka dni. Istotne jest, że w momencie wlewania miodu, mieszanka musi być letnia, aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.

error: Content is protected !!