Lekka Zupa „Kogutek” – Ten smak zna pradawne dzieje.

Kto jak kto, ale nasze babcie umieją nas zaskakiwać jak mało kto. Szczególnie jeśli chodzi o gotowanie. I nie marszcz nosa, kiedy przeczytasz z czego robi się tą zupę. W latach 60. XIX wieku grzebienie uważano za egzotyczne danie, na które stać było tylko bogatych ludzi. Ale teraz są tanie.

 

Dlatego spróbuj ugotować lekką i smaczną zupę „Kogutek”. Z pewnością ci zasmakuje!

 

 

SKŁADNIKI
  • 300 g grzebieni koguta (lub kury)
  • 3 l wody
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 25 ml oleju
  • 150 g ulubionego makaronu
  • 1 łyżka przyprawy typu vegeta
  • świeże warzywa
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Umyte i oczyszczone grzebienie włóż do garnka z zimną wodą i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Nie zapomnij usunąć „szumowiny”.

 

2. Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do bulionu.

3. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

 

4. Gdy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę, sól, pieprz i duś pod pokrywką 5 minut. Dodaj gorący bulion i zagotuj wszystko.

5. Dopraw i dodaj makaron do prawie gotowej zupy. Kiedy będzie gotowa, zdejmij z ognia i pozostaw pod pokrywką przez 5 minut.

 

6. Podawaj zupę z połową jajka na twardo i świeżymi ziołami.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!