Jedzenie po 22 i ciągłe chudnięcie – dietetyczna sałatka zamiast obiadu, 9 sprawdzonych przepisów.

Przedstawię Ci dziś pomysły na kolorowe i pełnowartościowe sałatki, idealne na obiad, czy kolację.

 

Są pyszne, aromatyczne i pełne witamin, a co najważniejsze, ich wykonanie nie wymaga dużo czasu i niezwykłych umiejętności kucharskich. Nadadzą się idealnie jako lunch w pracy lub drugie śniadanie do szkoły. Bez problemu można je zapakować w pojemnik i następnego dnia zjeść na zimno poza domem. To opcja doskonała dla osób zabieganych, które jednak chcą jeść zdrowo. Taka sałatka będzie o wiele lepszym wyborem niż hot dog kupiony na stacji benzynowej, lub drożdżówka ze sklepiku szkolnego. Spróbuj ich wszystkich i sam zdecyduj, która jest twoją ulubioną.

 

1. Lekka sałatka z dressingiem musztardowym

SKŁADNIKI:
  • 260 g liści sałaty
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 cebula
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 80 g twardego sera
  • przyprawy do smaku, u mnie sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Umyj wszystkie warzywa i zioła.
  2. Pokrój zioła, pomidory, cebulę i ogórki. Sałatę podrzyj na mniejsze części. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz go z jogurtem i musztardą.
  4. Wszystkie składniki połącz ze sobą i przypraw wedle uznania.

 

2. Sałatka z kurczakiem i sosem sojowym

SKŁADNIKI:
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g liści sałaty
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do smaku
  • przyprawy do smaku, u mnie sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso pokrój na mniejsze części. Ząbek przeciśnij przez praskę i połącz z sosem sojowym. W powstałej marynacie zamocz kurczaka na 20 minut i usmaż go na oleju na złoty kolor.
  2. Umyj wszystkie warzywa. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  3. Pokrój pomidora i ogórka.
  4. Wrzuć wszystkie składniki do salaterki, polej oliwą i dopraw do smaku.

 

3. Sałatka z tuńczykiem i fasolą

SKŁADNIKI:
  • 2 ogórki
  • 4 pomidory
  • 250 g fasoli w puszce
  • 200 g tuńczyka z puszki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Umyj wszystkie warzywa. Pokrój pomidory i ogórki w kostkę.
  2. Przepłucz fasolę z wody z puszki i połącz w salaterce razem z ogórkami i pomidorami. Tuńczyka wyciągnij z puszki i za pomocą widelca, rozdrobnij na mniejsze kawałki. Dodaj go do reszty składników.
  3. Cebulę pokrój w krążki i udekoruj nią sałatkę.
  4. Wyciśnij z cytryny sok i dopraw nim, oliwą  i przyprawami sałatkę.

 

4. Sałatka z kurczakiem i oliwkami

SKŁADNIKI:
  • 2 jabłka
  • 2-3 ogórki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 5-8 oliwek
  • 3 łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
  • przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Jabłka zetrzyj na tarce na większych oczkach, lub pokrój na małe kawałeczki. Ogórki umyj i pokrój w kostkę.
  2. Ugotuj pierś z kurczaka na parze. Podziel ją na mniejsze kawałki.
  3. Oliwki przekrój na połówki.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki. Połącz z jogurtem naturalnym i przypraw do smaku

 

5. Sałatka fitness z piersi z kurczaka

SKŁADNIKI:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Umyj wszystkie warzywa. Pomidora i paprykę pokrój w kostkę, a ogórka w paski.
  2. Pierś z kurczaka ugotuj i posiekaj na mniejsze części.
  3. Połącz wszystkie produkty z misce razem z jogurtem naturalnym. Sałatkę dopraw wedle uznania.

 

6. Sałatka z jabłkiem i kapustą

SKŁADNIKI:
  • 1 duże jabłko
  • 0,5 główki kapusty
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Jabłko umyj i obierz. Zetrzyj na tarce na większych oczkach, lub ewentualnie drobno pokrój.
  2. Umyj marchewkę i pokrój lub zetrzyj na tarce. Posiekaj kapustę na mniejsze części. Połącz wszystkie składniki w misce.
  3. Dopraw przyprawami do smaku i dodaj sok wyciśnięty z cytryny.

 

7. Sałatka z kałamarnicą

SKŁADNIKI:
  • 1 kg kałamarnicy
  • 6 jaj
  • 200 g ananasa z puszki
  • 150 g kukurydzy w puszce
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. W jednym garnku ugotuj kalmary, a w drugim jajka na twardo. Potem obierz zarówno jedne, jak i drugie i pokrój je w paski.
  2. Ananasa pokrój w kostkę.
  3. Połącz wszystkie produkty w misce, dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny i przypraw do smaku.

 

8. Sałatka z kałamarnicami i serem

SKŁADNIKI:
  • 300 g kalmarów
  • 2 pomidory
  • 200 g twardego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • jogurt naturalny i przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Zagotuj w garnku kalmary. Po ugotowaniu obierz je i pokrój w paski.
  2. Umyj i pokrój w kosteczkę pomidory. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i połącz z jogurtem naturalnym. Dopraw wedle uznania.

 

9. Letnia sałatka z łososiem i sosem miodowo – musztardowym

SKŁADNIKI:
  • 150 g liści sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 250 g łososia
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g miodu
  • 20 g sosu sojowego
  • oliwa z oliwek do smaku
  • przyprawy do smaku, w moim przypadku sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Umyj wszystkie warzywa. Sałatę porwij na mniejsze części. Pomidora i ogórka pokrój w kostkę.
  2. Filet z łososia potnij na mniejsze plasterki. Usmaż go na niewielkiej ilości oliwy. Rybę połącz w misce z warzywami.
  3. Sos: wymieszaj ze sobą sos sojowy, musztardę i miód. Możesz dodać jeszcze sól, ale pamiętaj, że sos sojowy jest już słony.
  4. Powstałym sosem polej sałatkę i dopraw wedle uznania.

error: Content is protected !!