Leniwe gołąbki, którym nie oprze się nawet najbardziej wybredny smakosz.
24 314
Dziś na obiad polecam ten przepis na przepyszne gołąbki, które są równie dobre jak ich tradycyjna wersja ale ich przygotowanie nie jest tak czasochłonne.
Składniki:
Kapusta biała 500 g
Mięso mielone 500 g
Marchewka 1 sztuka
Cebula 1 głowa
Ryż 1 filiżanka
1 jajko
Śmietana 250 g
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Mąka pszenna 2 łyżeczki
Sól
Zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce , cebule posiekać. Dodać wszystkie przygotowane składniki do miski.
Dodać mięso mielone, jajko, ugotowany na pół twardo ryż. Posolić, popieprzyć dodać mąkę i wszystko dobrze razem wymieszać. Z powstałej masy formować niewielkie podłużne kotleciki, gołąbki. Następnie rozcieńcz w proporcji 1 do 1 ciepłą wodę ze śmietaną dodaj pastę pomidorową, sól, pieprz.
W naczyniu żaroodpornym ułóż przygotowane gołąbki i zalej sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 25 minut.