Luksusowe ciasto – Pięknie prezentuje się na każdym uroczystym stole. Swoim smakiem, zachwyci dosłownie każdego

Przepis na luksusowe ciasto według tego przepisu, polecam wszystkim miłośnikom domowych wypieków, lubiącym zaskakiwać swoich gości kulinarnymi nowinkami. Smakuje wyśmienicie, pięknie wygląda i nikogo nie pozostawi wobec siebie obojętnym. Do dzieła!

 

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 140 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 10 g cukru pudru
  • 5 g soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 120 g cukru pudru
  • 50 mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 20 g rozpuszczonej czekolady
  • 20 g karmelu
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania ciasta: Do garnka, wlej mleko i wodę, potem dodaj masło, cukier, sól i mąkę. Gotuj, często mieszając do czasu, aż ciasto zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wtedy przełóż ciasto do miski i zacznij kolejno wbijać jajka. Całość dobrze wymieszaj.

 

2. Gotowe ciasto, wyłóż na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm, przykrytą papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut.

 

3. W tym czasie, przygotuj krem: W wygodnej misce, wymieszaj trzepaczką jajka, dodaj mąkę, cukier i cukier waniliowy. Do garnka wlej mleko, dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę i gotuj na małym ogniu, często mieszając do czasu, aż krem zgęstnieje.

 

4. Do gęstego już kremu, dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.

 

5. W wygodnej misce, ubij śmietankę na sztywno i małymi porcjami dodawaj do kremu. Delikatnie wymieszaj. Gotowy krem, wyłóż równomiernie na wystudzone ciasto i wygładź szpatułką.

 

6. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowe!

 

Przed podaniem, udekoruj ciasto rozpuszczoną czekoladą i karmelem. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!

error: Content is protected !!