1.Na samym początku przygotuj sos z cukinii. Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż na złoty kolor pokojoną w kostkę cebulę.
2.Za pomocą tarki zetrzyj całą cukinię. Gdy masz młodą cukinię pozostaw ją w skórce.
3.Do podsmażającej się cebuli dodaj cukinię, całość smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Połączony koncentrat z wodą wlej na patelnię. Po kilku minutach wlej śmietanę, po czym do smaku możesz przyprawi odrobioną soli. Tak przygotowany sos powinien się jeszcze gotować co najmniej 10 minut.
4. Po tym czasie wymieszaj sos z ugotowanym ulubionym makaronem. Całość umieść w odpowiednim naczyniu do pieczenia ,po czym dodaj pokrojoną szynkę. Przygotowaną zapiekankę posyp starym serem. Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni , następnie włóż przykryte folią aluminiową naczynie. Koniecznie piecz przez pół godziny. Smacznego!