Makaron z pomidorami i bazylią – Zdrowe, makaronowe danie z aromatycznym dodatkiem

Świeże liście bazylii, normalizują mikroflorę jelitową oraz stymulują trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Dlatego te aromatyczne zioła, warto jest dodawać do potraw ciężkostrawnych, a zwłaszcza mięsnych.

 

Makaron z pomidorami, bazylią i czosnkiem to danie pochodzące z prawdziwej kuchni włoskiej i podbiło już miliony serc.

 

 

Niezwykle proste w przygotowaniu, aromatyczne i zdrowe danie, które smakiem zachwyci każdego! Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 450-475 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki Oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g makaronu do spaghetti
  • 1/4 szklanki startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • pęczek bazylii
  • tymianek i oregano (do smaku)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez ok. dwie minuty.

2. Potem dodaj przyprawy i posiekane zioła (z wyjątkiem bazylii). Podsmaż chwilę, a następnie dodaj pomidory i cukier.

 

3. Podsmażaj chwilę na małym ogniu, często mieszając.

4. Teraz ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, tak jak na spaghetti. Ugotowany makaron, wrzuć do sosu i dokładnie wymieszaj.

 

5. Makaron posyp startym serem i dodaj bazylię. Smacznego!

 

Pyszne, makaronowe danie jest aromatyczne i dzięki prostocie wykonania zasługuje na miano najlepszego!
Nawiasem mówiąc, moi bliscy prawie zapomnieli już o spaghetti…

 

Podziel się przepisem ze znajomymi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!