Makaron z pomidorami i bazylią – Zdrowe, makaronowe danie z aromatycznym dodatkiem
1 101
Świeże liście bazylii, normalizują mikroflorę jelitową oraz stymulują trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Dlatego te aromatyczne zioła, warto jest dodawać do potraw ciężkostrawnych, a zwłaszcza mięsnych.
Makaron z pomidorami, bazylią i czosnkiem to danie pochodzące z prawdziwej kuchni włoskiej i podbiło już miliony serc.
Niezwykle proste w przygotowaniu, aromatyczne i zdrowe danie, które smakiem zachwyci każdego! Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
450-475 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki Oliwy z oliwek
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka cukru
450 g makaronu do spaghetti
1/4 szklanki startego parmezanu (lub innego twardego sera)
pęczek bazylii
tymianek i oregano (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
1. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez ok. dwie minuty.
2. Potem dodaj przyprawy i posiekane zioła (z wyjątkiem bazylii). Podsmaż chwilę, a następnie dodaj pomidory i cukier.
3. Podsmażaj chwilę na małym ogniu, często mieszając.
4. Teraz ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, tak jak na spaghetti. Ugotowany makaron, wrzuć do sosu i dokładnie wymieszaj.
5. Makaron posyp startym serem i dodaj bazylię. Smacznego!
Pyszne, makaronowe danie jest aromatyczne i dzięki prostocie wykonania zasługuje na miano najlepszego!
Nawiasem mówiąc, moi bliscy prawie zapomnieli już o spaghetti…
Podziel się przepisem ze znajomymi, a z nami swoimi wrażeniami!