Marchewka pieczona- Z dodatkiem pysznych ziół, jej smak jest niesamowity. Świetnie smakuje z pysznym mięsem.

Tak przygotowane marchewki są zarówno pyszne jak i bardzo zdrowe. Posiadają one wiele witamin oraz karoten, w takim wydaniu przekąska posmakuje całej Twojej rodzinie.

 

W krótkim czasie otrzymasz pyszną oraz pięknie pachnącą przekąskę.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 600 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki
  • Łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Dokładnie obraną oraz umytą marchew przekrój wzdłuż na cztery kawałki.

 

2.W miseczce wymieszaj olej z słodką papryką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą.

 

3.Gotową mieszankę przełóż na pokrojone marchewki. Odstaw na bok na kilka minut.

 

4. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub użyj naczynia żaroodpornego, w którym ułóż wszystkie przyprawione marchewki, następnie przykryj je dokładnie folią aluminiową.

 

5.Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 45 minut. Aby ich kolor był piękniejszy zdejmij folię 10 minut przed końcem pieczenia.

 

Tak przygotowana marchewka idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym oraz pysznym ulubionym mięsem. Pamiętaj, aby przed podaniem dania posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!