Smaczne i proste w przygotowaniu marynaty do pieczarek. Tego jeszcze nie było.

W sezonie grillowym normalnie to mięso gra główną rolę wśród potraw na stole. Niestety soczysty kawałek mięsa (na przykład karkówki, lub innego tłustego rodzaju), często może leżeć na żołądku, a dla osób z różnymi schorzeniami jest niemalże zakazane. Dlatego warto czasami odstąpić od mięsnej tradycji i uzupełnić sobie białko w inny sposób, czyli z pomocą równie bogatych w ten składnik pieczarek. Te niepozorne białe grzybki potrafią zachwycić swoim smakiem, będąc wykorzystywanymi w różnych potrawach, lecz w marynacie smakują chyba najlepiej. Karierę grzybków wśród grillowych potraw czas zacząć!

 

Takie danie nie jest wymagające, a z pewnością nie narazi naszego układu pokarmowego na pewne nieprzyjemne skutki (nie dotyczy to osób uczulonych na jeden ze składników, bądź po prostu mających zazwyczaj problemy żołądkowe). Do tego wszystkiego dochodzi sam fakt, że pieczarki smakują w takiej postaci wyśmienicie. Z pewnością wszyscy smakosze będą w niebo wzięci, a niejadki przekonają się do smaku tych wyśmienitych grzybków.

 

Marynata „Sen smakosza”

Składniki:

  •  0,7 kilograma pieczarek,
  •  cztery łyżki sosu sojowego,
  •  cztery ząbki czosnku,
  •  dwie łyżeczki soku z cytryny,
  •  oregano dla lepszego smaku,
  •  ulubiona mieszanka ziołowa również dla lepszego smaku,
  •  sól dla smaku,
  •  czarny pieprz dla smaku.
Sposób przygotowania:
Najpierw należy umyć grzyby i włożyć je do głębokiej miski. Następnie dodaj czosnek, sos sojowy oraz potrawy i dokładnie wymieszaj. Na koniec wystarczy dodać sok z cytryny i pozostawić całość do zamarynowania na dwadzieścia minut.

 

Marynata z mandarynki

Składniki:

  •  sto pięćdziesiąt mililitrów majonezu,
  •  cztery mandarynki,
  •  dwa ząbki czosnku,
  •  koperek dla lepszego smaku,
  •  sól i pieprz dla smaku.
Sposób przygotowania:
Na początek obierz mandarynki i pokrój je w drobne plastry, żeby lepiej było je rozgnieść. Przygotuj głęboki pojemnik i wymieszaj wszystko razem – mandarynki, majonez, przyprawy i posiekany czosnek. Wrzuć do miski grzyby i ponownie wszystko wymieszaj, a następnie odstaw pieczarki na piętnaście minut.

 

Marynata winna

Składniki:

  •  dwie łyżki octu winnego,
  •  jedna łyżka oleju słonecznikowego,
  •  jeden lub dwa ząbki czosnku,
  •  pół łyżeczki kurkumy,
  •  pół łyżeczki bazylii,
  •  pół łyżeczki kminku,
  •  pół łyżeczki kolendry,
  •  sól dla smaku,
  •  ziele angielskie dla lepszego smaku.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, najpierw płynne. Później dodaj do powstałej zalewy pieczarki i trzymaj je w niej przez następne dwadzieścia minut.

 

Marynata ze śmietany

Składniki:

  •  trzysta mililitrów śmietany,
  •  trzy łyżeczki włoskiego zioła,
  •  czarny pieprz dla smaku,
  •  sól dla smaku.
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyte grzyby wsyp do miski, dodaj do nich sól, pieprz, włoskie zioła i wlej śmietanę. Na sam koniec wystarczy dokładnie wszystko wymieszać i pozostawić w marynacie na półtorej godziny.

 

JAK MYŚLISZ, KTÓRA MARYNATA SMAKUJE NAJLEPIEJ? KTÓRA ZAGOŚCI NA TWOIM STOLE? SPRÓBUJ WSZYSTKICH I PODZIEL SIĘ PRZEPISAMI ZE ZNAJOMYMI W MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH!

error: Content is protected !!