Marynowana makrela – W takiej postaci jeszcze jej nie jadłaś.
2 307
Makrela według tego przepisu jest bardzo delikatna i soczysta. Polecam jednorazowe przygotowanie w większej ilości, ponieważ szybko zniknie ze stołu. Gwarantuję!
Bardzo łatwo ja przygotować w domu a dzięki tajnym składnikom uzyskuje piękny złoty kolor. Możesz użyć również mrożonych ryb, jednak muszą być całkowicie rozmrożone.
SKŁADNIKI
3 makrele (do 1,5 kg)
1 litr wody
5 łyżek soli
2 łyżki cukru
1 cebula
3 łyżki czarnej nie aromatyzowanej herbaty
2 garści skórki cebuli
2 ziarenka ziela angielskiego
2 goździki
10 nasion kolendry
2 liście laurowe
3 ziarenka czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
1. Aby przygotować marynatę, weź garnek o pojemności około 2,5 litra. Wlej do niego wodę, dodaj sól, cukier i dobrze wymieszaj. Potem resztę przypraw i cebulę, pokrojoną w krążki.
2. Jasne i w miarę możliwości całe i suche skórki cebuli opłucz pod bieżącą wodą i włóż do marynaty. Dodaj 3 łyżki czarnej herbaty.
3. Doprowadzić mieszankę do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj kilka minut a następnie ostudź bez pokrywki.
4. Przecedź marynatę przez sito.
5. Dobrze wypatrosz rybę, odetnij głowę i umyj pod bieżącą wodą. Umieść tusze w dość dużym pojemniku. Może do tego posłużyć duża plastikowa butelka z odciętą górą.
6. Makrelę zalej marynatą i przechowuj w lodówce przez co najmniej 40 godzin.
7. Wraz z upływem czasu, ryba nabierze pięknego złotego koloru i dobrze naciągnie sól. Przed podaniem, rybę nasmaruj olejem.