Marynowana makrela – W takiej postaci jeszcze jej nie jadłaś.

Makrela według tego przepisu jest bardzo delikatna i soczysta. Polecam jednorazowe przygotowanie w większej ilości, ponieważ szybko zniknie ze stołu. Gwarantuję!

Bardzo łatwo ja przygotować w domu a dzięki tajnym składnikom uzyskuje piękny złoty kolor. Możesz użyć również mrożonych ryb, jednak muszą być całkowicie rozmrożone.
SKŁADNIKI
  • 3 makrele (do 1,5 kg)
  • 1 litr wody
  • 5 łyżek soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cebula
  • 3 łyżki czarnej nie aromatyzowanej herbaty
  • 2 garści skórki cebuli
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 10 nasion kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE
1. Aby przygotować marynatę, weź garnek o pojemności około 2,5 litra. Wlej do niego wodę, dodaj sól, cukier i dobrze wymieszaj. Potem resztę przypraw i cebulę, pokrojoną w krążki.

2. Jasne i w miarę możliwości całe i suche skórki cebuli opłucz pod bieżącą wodą i włóż do marynaty. Dodaj 3 łyżki czarnej herbaty.

3. Doprowadzić mieszankę do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj kilka minut a następnie ostudź bez pokrywki.

4. Przecedź marynatę przez sito.

5. Dobrze wypatrosz rybę, odetnij głowę i umyj pod bieżącą wodą. Umieść tusze w dość dużym pojemniku. Może do tego posłużyć duża plastikowa butelka z odciętą górą.

6. Makrelę zalej marynatą i przechowuj w lodówce przez co najmniej 40 godzin.

7. Wraz z upływem czasu, ryba nabierze pięknego złotego koloru i dobrze naciągnie sól. Przed podaniem, rybę nasmaruj olejem.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!