Pyszna marynowana papryka w musztardzie, świetnie nadaje się jako surówka do dań głównych lub jako przekąska.
Możesz dowolnie eksperymentować z proporcjami i przechować pasteryzowaną na dłużej. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 3 kg papryki
- 1 litr wody
- 250 ml octu
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki. l sól
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziarnek czarnego pieprzu
- 1 litr musztardy
- 1 litr oleju
- 4 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw przygotuj paprykę: Dokładnie ją umyj, usuń wszystkie nasiona i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Poukładaj je w pasteryzowanych słoikach.
2. Do sporego garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, przyprawy i czosnek. Doprowadź wodę do wrzenia i parz w niej pieprz przez 15 minut, aż będzie miękki.
3. Odcedź i ostudź zalewę.
4. W międzyczasie możesz przygotować musztardę: Dodaj do niego olej i ubij mikserem.
5. Teraz sprawa jest już oczywista. Wymieszaj musztardę z wodą i przyprawami, dokładnie wymieszaj i zalej paprykę w słoikach. Dobrze zakręć i gotuj słoiki ok 30 minut.