Marynowana Papryka w Musztardzie – Jeszcze nie jadłaś jej w takim wydaniu.

Pyszna marynowana papryka w musztardzie, świetnie nadaje się jako surówka do dań głównych lub jako przekąska.

Możesz dowolnie eksperymentować z proporcjami i przechować pasteryzowaną na dłużej. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 3 kg papryki
  • 1 litr wody
  • 250 ml octu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki. l sól
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziarnek czarnego pieprzu
  • 1 litr musztardy
  • 1 litr oleju
  • 4 ząbki czosnku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw przygotuj paprykę: Dokładnie ją umyj, usuń wszystkie nasiona i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Poukładaj je w pasteryzowanych słoikach.

 

2. Do sporego garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, przyprawy i czosnek. Doprowadź wodę do wrzenia i parz w niej pieprz przez 15 minut, aż będzie miękki.

 

3. Odcedź i ostudź zalewę.

 

4. W międzyczasie możesz przygotować musztardę: Dodaj do niego olej i ubij mikserem.

 

5. Teraz sprawa jest już oczywista. Wymieszaj musztardę z wodą i przyprawami, dokładnie wymieszaj i zalej paprykę w słoikach. Dobrze zakręć i gotuj słoiki ok 30 minut.

 

 

Smacznego!

error: Content is protected !!