Te przepyszne marynowane pomidory pozostaną w Twoim domu na lata…
SKŁADNIKI
-
0,5 kg pomidorów
-
3 słodkie papryki
-
4 ząbki czosnku
-
4 cebule
-
1 ostra papryka
-
1 litr wody
-
1 szklanka oleju
-
1 łyżeczka soli
-
3 łyżki cukru
-
6 ziarenek pieprzu
-
6 liści laurowych
-
1/2 łyżki 6% octu
PRZYGOTOWANIE
1. Pomidory i paprykę pokrój na plastry. Cebulę i ostrą paprykę w pierścienie. Czosnek na pół.
2. Teraz przygotuj marynatę. Zagotuj wodę i dodaj do niej sól, cukier, ocet i przyprawy.
3. Włóż warzywa do słoika, naprzemiennie. Zalej je marynatą i pozostaw na dziesięć minut, a następnie dolej marynaty tak, aby przykryła w całości warzywa. Dodaj do nich olej i szczelne zakręć słoiki nakrętkami.
Zgodnie z tym samym przepisem możesz marynować zielone pomidory. Surowe nie nadają się do spożycia, ale w marynacie są smaczne, lekko pikantne i słodkie.