Metrowiec- Moja rodzina za każdym razem zachwala to pyszne ciasto, koniecznie go przygotuj

Poniżej znajdziesz rewelacyjnie prosty przepis na wspaniały deser jakim jest metrowiec. Istnieje bardzo dużo przepisów, jednak ten moim zdaniem jest najlepszy.

LISTA SKŁADNIKÓW:

Na ciasto:

  • 260 g cukru pudru
  • Pól opakowania proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 260 g mąki
  • 10 łyżek oleju
  • Do smaku kakao
  • 8 łyżek ciepłej wody

 

Składniki na krem waniliowy:
  • 200 g masła
  • 350 ml mleka
  • 150 g cukru pudru
  • Opakowanie puddingu z ponczem
  • Polewa czekoladowa
  • Poncz kremowy
  • Pół litra mleka
  • 250 g masła
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g cukru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku do osobnych misek oddziel żółtka oraz białka. Do miski z żółtkami dodaj cukier puder , następnie dokładnie wymieszaj i powoli wlewaj olej oraz ciepłą wodę, mieszaj do momentu, aż powstanie piana. Natomiast na sztywną pianę ubij białka.

2.Przez sito przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, całość dodawaj do miski z żółtkami. Połącz ze sobą wszystkie składniki, tak aby powstała jednolita konsystencja. Przygotowaną blachę posmaruj tłuszczem, po czym dokładnie posyp mąką , następnie wlej do niej połowę przygotowanego ciasta. Natomiast do reszty ciasta w misce dodaj kakao, po czym dokładnie całość wymieszaj.

3. Tak przygotowane ciasto wlej na kolejną blachę i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Po upływie tego czasu, koniecznie upieczone ciasto wyjmij z blachy po czym odłóż je na bok, aby całkowicie ostygło. Na cienkie paski pokrój wystudzone ciasto (spójrz na zdjęcie poniżej).

4.W garnku ugotuj budyń z wodą, cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz ponczem, następnie odłóż aby całkowicie ostygło. Miękkie masło dodaj do przygotowanego budyniu , następnie całość dokładnie ubij. Od Ciebie zależy czy zrobisz krem ponczowy , czy waniliowy.

5.Ten krem tak samo się przygotowuje. Przygotowany krem na sklejać paski ciasta ciemnego oraz jasnego na przemian. Jeżeli chcesz odrobinę kremu zostaw na górę oraz na pokrycie boków.

Tak przygotowane ciasto przechowuj przez godzinę w lodówce, następnie wlej na nie gotową polewę czekoladową. Aby ciasto dobrze się kroiło, koniecznie zamocz w gorącej wodzie nóż. Pamiętaj, że takie ciasto kroi się pod kontem. Smacznego!

error: Content is protected !!