Ten przepis udowadnia jednak, że z pozoru niepasujące do siebie składniki mogą stworzyć danie zachwycające wszystkich gości. Dodatek twarogu sprawia, że potrawa nie tylko staje się mniej tłusta, ale także pozostaje soczysta i pełna smaku.
Twaróg spulchnić za pomocą miksera. Dodać sól, pieprz, mięso mielone oraz jajka. Masę dokładnie wymieszać. Czosnek i cebulę utrzeć blenderem. Bułkę tartą połączyć z przygotowaną wodą w miseczce.
Zarówno bułkę, jak i mieszankę czosnku z cebulą dorzucić do masy mięsnej. Uformować małe kotlety (doskonale spisze się tutaj stołowa łyżka) i wykładać na blasze posmarowanej olejem roślinnym. Piec w piekarniku o temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez 30-35 minut.
Kotlety podczas pieczenia wydzielać będą sok, który należy zebrać i przelać do miseczki. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę pszenną i zasmażyć przez około dwie minuty. Dolać wrzątku, przygotowanego wcześniej soku z piekącego się mięsa, śmietany i przyprawić do smaku. Gotowy sos roztrzepać rózgą i gotować jeszcze cztery minuty.