Mięsno-ziołowa zapiekanka z tortillą – Ekspresowe i sycące danie, które smakiem zachwyci każdego.

Zapiekanka jest na prawdę godna polecenia wszystkim ceniącym swój czas i miłośnikom zapiekanek mięsnych. Genialne połączenie smaków z ziołowymi, aromatycznymi dodatkami i pełnymi smaków warzywami, nikogo nie zostawi obojętnym wobec siebie.

 

Łatwo dostępne, składniki i szybkość wykonania sycącego dania na każdą okazję, zawsze warto mieć w pamięci. Gwarantuję, że gdy raz jej spróbujesz, zostanie z Tobą na zawsze. To smaki, które pozostają w pamięci na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Opakowanie placków tortilli
  • Mielone mięso wołowe – 800 g
  • Twardy ser – 400 g
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Papryka – 2 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Oregano – 1 łyżka
  • Koper – 50 g
  • Papryka słodka mielona – 1 łyżka
  • Keczup – 2 łyżki
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Czarny mielony pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie dodaj mięso mielone i smaż jeszcze przez 15 minut. Potem, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory oraz keczup. Smaż, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut.

2. Teraz, przykryj mięso pokrywką i na małym ogniu, duś farsz mięsny przez 15 minut.

 

3. Na koniec dodaj mieloną paprykę, oregano, dopraw solą, pieprzem do smaku i dodaj pokrojone drobno zioła. Wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia.

4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj warstwami zaczynając od placka tortilli, naprzemiennie z farszem mięsnym i serem startym na tarce o grubych oczkach (zostaw trochę do posypania wierzchu zapiekanki). Ostatnia, wierzchnia warstwa niech będzie z farszu mięsnego.

 

5. Piecz zapiekankę w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut.

6. Po tym czasie, wyjmij zapiekankę, posyp resztą startego sera i zapiecz jeszcze przez 5 minut.

 

Zapiekankę podawaj na gorąco, posypaną świeżymi i aromatycznymi ziołami. Smacznego!
error: Content is protected !!