Mięso generała z dodatkiem ziemniaków- danie obiadowe, które zachwyci każde gusta.

Danie to przygotujesz z bardzo prosty sposób , na pewno nasycisz nim całą rodzinę. Przekonasz się, że posmakuje każdemu. Spróbuj, a na pewno będziesz zachwycona.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • Kilogram ziemniaków
  • Kilogram mięsa wieprzowego
  • 100 gram twardego żółtego sera
  • 2 cebule
  • Łyżka masła
  • 3 łyżki majonezu
  • Do smaku pieprz czarny
  • Do smaku sól
  • Do smaku świeże zioła

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1.Dokładnie umyj i oczyść mięso, następnie pokrój je w kosteczkę.

2. Obierz cebulę, następnie drobno ją posiekaj, dodaj do mięsa i przypraw solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą naczynie i odstaw do lodówki na osiem godzin.

3. Umyj ziemniaki, następnie pokrój je w słupki o średniej wielkości.

4. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne i przełóż do niego mięso. Na górę połóż pokrojone ziemniaki , posmaruj je majonezem i przykryj pokrywką.

5. Piecz w piekarniku przez godzinę w 200 stopniach. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i posyp startym serem i piecz przez 10-15 minut. Danie gotowe!

 

Mięso podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanych ziół oraz surówek ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!