Wieprzowina po japońsku. Nie uwierzysz jakie to jest pyszne

Kiedyś znalazłam przepis na znakomitą smażoną japońska wieprzowinę w pikantnej sojowej marynacie.

Mięso jest soczyste, a skórka niesamowicie pyszna. Polecam do przygotowania i podzielnia się z nami opinią!

 

Składniki:
  • 600 gram mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka skrobi
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki imbiru

 

Sposób przygotowania:
1. Przez praskę przeciskamy czosnek i mieszamy go z cukrem i przyprawami. Później dodajemy skrobię, sos sojowy i to wszystko mieszamy.

2. Myjemy mięso , kroimy w średniej wielkości plastry, ubijamy mięso i dodajemy do niego marynatę. Przechowywać w lodówce przez 3 godziny.

 

3. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na niej kawałki mięsa, smażymy na złocisty kolor.

 

4. Mięso można podawać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, a nawet z sałatką warzywną.

 

Gotować można z przyjemnością i nie trzeba się bać eksperymentować w kuchni.

error: Content is protected !!