Miodowe Ciasteczka – Moje dzieci je wprost uwielbiają. Rozpływają się w ustach.

Domowe ciasteczka wykonane z naturalnych produktów są wielokrotnie smaczniejsze i zdrowsze niż te sklepowe. Niedawno znalazłam przepis, odręcznie pisany przez moją babcię, między kartkami w zeszycie ze złotą kolekcją przepisów.

 

 

Mama mówiła mi, że babcia piekła je dla nas, kiedy byliśmy mali – my wnuki. Pyszne, miękkie i aromatyczne ciasteczka są idealne dla dzieci. To prawdziwa uczta dla nich, a dla mnie przyjemność ich przygotowania. Piekę je często dla swoich dzieci. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść miód w kąpieli wodnej, jeśli jest taka potrzeba. Dodaj cukier puder, przyprawy, jajka i sól.

2. Wymieszaj i stopniowo dodawaj przesianą mąkę z sodą. Ciasto może być trochę lepkie.

3. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i posmaruj go olejem. Zwilż ręce wodą i uformuj z ciasta nieduże kulki.

4. Poukładaj je na blaszce w odstępach od siebie ok 2,5 cm i lekko spłaszcz.

 

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-30 minut na złoty kolor.

 

6. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przechowuj w hermetycznie zamkniętym pojemniku (nie w worku!).

 

Smacznego!

error: Content is protected !!