Miodowe Ciasto z jabłkiem – Trudno mu się oprzeć.

Po wyjęciu tego ciasta z piekarnika, jego aromat rozprzestrzenia się po całym domu. Nie ma większej radości niż domowe, świeże i pyszne ciasta. Trudno się oprzeć i lepiej nie zwlekać z jedzeniem, bo możesz się ne załapać…

 

SKŁADNIKI
  • 500 g jabłek
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Jabłka pokrój na małe kosteczki, pokrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i odstaw na parę minut.

2. Teraz czas na ciasto. Jajka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj cukier waniliowy, sól i zmiękczone masło. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednorodnej masy i dodaj proszek do pieczenia.

3. Następnie dodaj miód, dokładnie wymieszaj i zacznij stopniowo dodawać mąkę. Zagnieć ciasto, nie powinno być zbyt twarde, ale też nie rzadkie. Teraz dodaj do ciasta jabłka i wymieszaj.

4. Umieść ciasto w wysmarowanej formie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35-40 minut.

Smacznego!

error: Content is protected !!