Przepis Na Szybki Deser Z Patelni – Wystarczy Tylko 30 Minut, Aby Twoja Słodka Przekąska Znalazła Się Na Stole

Aby przygotować ten pyszny deser nie musisz mieć piekarnika. Wystarczy patelnia oraz odrobina chęci! Spróbuj, a zobaczysz, że efekt końcowy Cię zaskoczy. Ciasto wychodzi przepyszne!

 

Przygotuj składniki:

  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany – 18-20%
  • 150 g skondensowanego słodzonego mleka (gotowanego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

Sposób wykonania:

W małym garnuszku umieść jajka, masło, miód i szczyptę soli. Po włożeniu do kąpieli wodnej wymieszaj wszystko do połączenia się składników. Dodaj sodę oczyszczoną i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.

Kiedy zwartość garnka zacznie się pienić, wsyp odrobinę mąki i znowu wymieszaj. Następnie zdejmij garnek z ognia i ostudź. Do schłodzonej masy dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Kiedy będzie już gotowe, podziel je na osiem równych części.

Wszystkie kawałki rozwałkuj i smaż pojedynczo na rozgrzanej i suchej patelni, na małym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie przygotuj krem – połącz skondensowane mleko ze śmietaną i powstałą masą posmaruj każdy placek, układając je jeden na drugim. Na wierzchu powinna być warstwa kremu.

 

Gotowy deser wstaw na kilka godzin do lodówki, a po wyjęciu możesz dodatkowo zrobić polewę czekoladową. Smacznego!

error: Content is protected !!