Ten ulubiony galaretowy deser moich dzieci, jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Bez zbędnego wysiłku i wydawania dużych pieniędzy, zachwycisz domowników bez problemu. Oto 3 najlepsze propozycje:

Mozaika ze skondensowanym mlekiem
SKŁADNIKI
-
950 ml wody
-
90 g galaretki o smaku kiwi
-
90 g galaretki o smaku wiśniowym
-
90 g galaretki o smaku cytrynowym
-
20 g żelatyny
-
500 g skondensowanego mleka
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw musisz przygotować najważniejsze – kolorowe galaretki. Galaretki w osobnych pojemnikach rozpuść we wrzącej wodzie i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.

2. Ostudź galaretki i przechowuj w lodówce przez ok. 2 godziny, aby stężały.
3. W osobnym naczyniu, zalej 20 g żelatyny 50 ml gorącej wody i pozostaw na 10 minut.
4. Poczekaj, aż żelatyna rozpuści się i wymieszaj ze skondensowanym mlekiem.

5. Pokrój kolorowe galaretki w małe kostki. Przełóż je do formy i zalej masą ze skondensowanym mlekiem.
6. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 8 godzin. Gotowe!

Mozaika mleczna
SKŁADNIKI
-
90 g galaretki o smaku kiwi
-
90 g galaretki o smaku truskawkowym
-
90 g galaretki o smaku cytrynowym
-
1 litr mleka
-
4 łyżki cukru
-
10 g waniliny
PRZYGOTOWANIE
1. Przygotuj galaretki w osobnych pojemnikach zgodnie z instrukcją. Schłodź w lodówce przez ok. 2 godziny, do całkowitego stężenia.
2. Rozpuść żelatynę w wodzie i wymieszaj z mlekiem. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
3. Pokrój kolorową galaretkę na małe kostki i wymieszaj w głębokiej misce.

4. Zalej kolorową galaretkę mlekiem i włóż do lodówki na całą noc. Gotowe!

Mozaika śmietankowa
SKŁADNIKI
-
90 g galaretki o smaku kiwi
-
90 g galaretki o smaku pomarańczowym
-
90 g galaretki o smaku wiśniowym
-
500 g kwaśnej śmietany
-
20 g żelatyny
-
200 g cukru
PRZYGOTOWANIE
1. Przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją w osobnych pojemnikach. Aby były sztywniejsze, zmniejsz ilość wody wskazaną w instrukcji o 30%.
2. Schłodzone galaretki włóż do lodówki (do całkowitego stężenia).

3. Gotowe kolorowe galaretki pokrój na małe kosteczki i wrzuć do dużej miski.
4. Następnie wsyp żelatynę do 60 ml wrzącej wody i rozpuścić ją.

5. Do śmietany dodaj cukier, wlej żelatynę i dobrze wymieszaj.
6. Kolorowe galaretki zalej śmietaną i włóż do lodówki na całą noc.
