Nadziewane kotleciki ziemniaczane – Tego smaku nie da się zapomnieć.
7 728
To danie jest dość proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Można również zastąpić mięso pieczarkami lub kapustą. Każda wersja jest smaczna i zasługuje na wypróbowanie. Ja od razu wzięłam się do pracy…
SKŁADNIKI
2 kg ziemniaków
800 g filetów kurczaka
1 cebula
2 jajka
1 łyżka mąki
sól do smaku
olej
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw umyj, obierz i ugotuj ziemniaki. Do przygotowania masy ziemniaczanej najlepsze będą ziemniaki średniej wielkości.
2. Filety kurczaka ugotuj do miękkości z przyprawami i jarzynami. Zrazy gotują się dość szybko, więc surowe mięso nie zdąży się ugotować. Po wystygnięciu mięso zmiel w maszynce do mięsa.
3. Ugotowane i gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i zacznij przygotowywać ciasto, aby nie przegapić momentu, w którym ziemniak będzie lepki i utrzyma formę.
4. Obierz cebulę i pokrój w małe kostki, a następnie usmaż. Dodaj smażoną cebulę do mielonego mięsa i dodaj 4 łyżki bulionu, który powstał podczas gotowania mięsa.
5. Do ziemniaków wbij jajka i dodaj mąkę. Wymieszaj składniki (najlepiej mieszać ręcznie). Jeśli nie chcesz, aby zrazy okazały się zbyt twarde, użyj tylko żółtka jaja, ponieważ białko sprawia, że ciasto ziemniaczane jest bardziej płynne, więc będziesz musiała dodać więcej mąki.
6. Uformuj z ciasta małe placki i na środku każdego nałóż trochę mielonego mięsa. Zamknij nadzienie dokładnie w cieście i spłaszcz.
7. Pozostaje tylko usmażyć kotleciki na oleju po obu stronach na złoty kolor.
Smak kotlecików ziemniaczanych idealnie uzupełni gęsta domowej roboty śmietana w której znajdą się aromatyczne, świeże zioła.