Nadziewane kotleciki ziemniaczane – Tego smaku nie da się zapomnieć.

To danie jest dość proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Można również zastąpić mięso pieczarkami lub kapustą. Każda wersja jest smaczna i zasługuje na wypróbowanie. Ja od razu wzięłam się do pracy…

SKŁADNIKI
  • 2 kg ziemniaków
  • 800 g filetów kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku
  • olej

 

PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw umyj, obierz i ugotuj ziemniaki. Do przygotowania masy ziemniaczanej najlepsze będą ziemniaki średniej wielkości.

 

2. Filety kurczaka ugotuj do miękkości z przyprawami i jarzynami. Zrazy gotują się dość szybko, więc surowe mięso nie zdąży się ugotować. Po wystygnięciu mięso zmiel w maszynce do mięsa.

 

3. Ugotowane i gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i zacznij przygotowywać ciasto, aby nie przegapić momentu, w którym ziemniak będzie lepki i utrzyma formę.

 

4. Obierz cebulę i pokrój w małe kostki, a następnie usmaż. Dodaj smażoną cebulę do mielonego mięsa i dodaj 4 łyżki bulionu, który powstał podczas gotowania mięsa.

 

5. Do ziemniaków wbij jajka i dodaj mąkę. Wymieszaj składniki (najlepiej mieszać ręcznie). Jeśli nie chcesz, aby zrazy okazały się zbyt twarde, użyj tylko żółtka jaja, ponieważ białko sprawia, że ​​ciasto ziemniaczane jest bardziej płynne, więc będziesz musiała dodać więcej mąki.

 

6. Uformuj z ciasta małe placki i na środku każdego nałóż trochę mielonego mięsa. Zamknij nadzienie dokładnie w cieście i spłaszcz.

 

7. Pozostaje tylko usmażyć kotleciki na oleju po obu stronach na złoty kolor.

 

Smak kotlecików ziemniaczanych idealnie uzupełni gęsta domowej roboty śmietana w której znajdą się aromatyczne, świeże zioła.

 

Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!