Nadziewane makaronowe kieszonki – Smaczne, proste i tanie danie w niezwykłym wydaniu

Nie ma łatwiejszych do przygotowania dań, niż te z makaronem w roli głównej. Najpopularniejszym z nich jest oczywiście spaghetti, które uwielbiają nawet najmłodsi. Jeśli jednak masz ochotę wypróbować coś nowego, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie.

 

 

Do przygotowania makaronowych kieszonek nadaje się każdy rodzaj makaronu, nawet ten który został z obiadu.
Teraz możesz poznać rewelacyjny pomysł na danie makaronowe, które swoją prostotą i szybkością przygotowania, podbije serca Twoich bliskich.

Prezentowane poniżej danie jest z pozoru zwyczajne, ale w niezwykłym wydaniu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g dowolnego makaronu
  • 1 jajko
  • 30 g startego sera
  • 30 g drobno pokrojonej szynki
  • 3-4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 łyżki stołowe sezamu
  • przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem ostudź go i zblenduj.

 

2. Następnie dodaj jajko, przyprawy i 1 łyżkę sezamu. Dobrze wymieszaj.

 

3. Z makaronowej masy, uformuj placuszki i ułóż na nich starty ser i szynkę. To będzie nadzienie.

 

4. Zawiń placuszki i połącz krawędzie, formując podłużne kieszonki. Posyp wierzch kieszonek pozostałym sezamem.

5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, na średnim ogniu po obu stronach na złoty kolor.

 

 

O wiele łatwiej będzie Ci formować kieszonki mokrymi dłońmi. Możesz zamoczyć ręce w wodzie lub w oleju. Dzięki temu, makaron nie będzie przyklejał się do dłoni i łatwiej będzie im nadać pożądany kształt.

 

 

To uniwersalny posiłek dla całej rodziny, bez względu na to czy jesteś na szczególnej diecie, czy też lubisz dobrze i smacznie zjeść. Jeśli więc jeszcze przed chwilą zastanawiałaś się co zrobić na obiad…Problem masz już z głowy. Smacznego!

error: Content is protected !!