Nadziewane mielone – Zawsze robię je tylko w ten sprawdzony sposób. Wprost rozpływają się w ustach

Pomysł na doskonałe danie obiadowe, polecam miłośnikom dań mięsnych w oryginalnej odsłonie. Doskonale smakują z ziemniakami,
frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz zestawem surówek z świeżych warzyw.   Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego,
  • 300 ml oleju roślinnego,
  • 200 g masła
  • 100 g twardego sera
  • 1 cebula,
  • 2 jajka
  • sok z cytryny,
  • mąka kukurydziana
  • dowolne przyprawy [np. kurkuma, granulowany czosnek],
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 pęczek koperku
  • proszku do pieczenia,
  • pieprz, sól, słodka mielona papryka.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce wymieszaj mięso ze startą na tarce o drobnych oczkach cebulą (możesz ją zmielić z mięsem w maszynce), solą i pieprzem.

2. Masło pokrój w kosteczkę, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, koperek posiekaj.

 

3. Do masy mięsnej dodaj teraz jajka, sok cytrynowy, 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki papryki oraz ulubione przyprawy. Dobrze wszystko wymieszaj.

4. Teraz, przygotuj ciasto do obtoczenia: W misce, wymieszaj 2 łyżki mąki pszennej oraz kukurydzianej, szczyptę proszku do pieczenia oraz 1/4 szklanki wody. Z przygotowanej masy mięsnej, uformuj kulki i lekko rozpłaszcz je w dłoni.

 

5. Do każdej mięsnej kulki włóż kosteczkę masła obtoczonego w koperku i trochę startego sera, a następnie zawiń szczelnie w mięsie i uformuj zgrabne kotleciki.

6. Kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie w przygotowanym wcześniej cieście.

 

7. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!