Jest to szybki i łatwy przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe.

Połóż wieprzowinę na desce do krojenia. Delikatnie pokrój cały kawałek co 1-2 cm, ale nie przecinaj do końca.

Włącz wentylator i nastaw piekarnik na 180° Celsjusza. W misce połącz majeranek, sól i pieprz w podanych ilościach. Dodać do tej mieszanki przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Posypać równomiernie pieczeń przyprawami. Pamiętaj, aby dokładnie wetrzeć przyprawę w nacięty schab. Umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym.

Obrać cebulę i pokroić w paski. Możesz również pokroić cienkie plasterki boczku, jeśli nie masz żadnego. Połóż boczek i cebulę na środku pieczeni.

Kapustę kiszoną pokrój w paski o długości 2-3 cm (plasterki ogórka) i ułóż je wokół pieczeni w naczyniu do pieczenia. Piec przez 40 minut w piekarniku. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!