Naleśniki z Jabłkiem – Z cynamonem i miodem smakują obłędnie.

Naleśniki z jabłkiem, zapewne każda mama smażyła już swoim pociechom. To szybkie i proste danie jest idealne zarówno na śniadanie jak i na kolację. Jako przekąska też się sprawdzi. Unoszący się w całym domu aromat cynamonu i miodu, nie pozwoli oprzeć się im nawet największym przeciwnikom smażonych słodkości. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 2 jajka
  • 125 ml śmietany o zawartości 20% tłuszczu
  • 75 ml mleka
  • 30 g masła
  • 80 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 g soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g cukru pudru
  • miód, śmietana do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Śmietanę, mleko i masło w niemetalowym naczyniu, umieść w kuchence mikrofalowej. Ustaw czas na 30-40 sekund, a tymczasem oddziel białka od żółtek.

2. Przełóż podgrzaną masę do garnka. Dodaj cukier i żółtka, energicznie mieszaj z pomocą trzepaczki.

3. Ubijaj białka z solą, aż uzyskasz gęstą, sztywną pianę. Potem dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie.

4. Do ciasta wrzuć starte na tarce z grubymi oczkami jabłko. Wymieszaj i dodaj ubite białka z solą.

5. Na rozgrzanej z olejem patelni, smaż naleśniki na całej jej powierzchni. Smaż z obu stron na złoty kolor.

6. Posyp gotowe naleśniki cukrem pudrem i cynamonem. Podawaj z miodem lub śmietaną.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!