Zapiekane naleśniki – Przepis, który każdy koniecznie musi wypróbować.

Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać najlepszy przepis na naleśniki!

 

Składniki na ciasto:
  •  750 ml mleka;
  •  3 jajka;
  •  300 g mąki pszennej;
  •  olej do smażenia.

 

Składniki na nadzienie:
  •  250 g półtłustego twarogu;
  •  opakowanie (400 g) serka homogenizowanego;
  •  łyżka cukru;
  •  łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru.

 

Składniki na masę śmietanową:
  •  150 ml śmietanki 30-procentowej;
  •  jajko;
  •  łyżka cukru;
  •  łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru.

 

Dodatkowo:
  •  400 g malin świeżych lub mrożonych;
  •  czubata łyżeczka maki ziemniaczanej;
  •  opcjonalnie cukier oraz cukier puder do posypania całości.

Przygotowanie

Od razu po zobaczeniu przepisu wiedziałam, że zostanie ze mną najdłużej. Nic dziwnego, takie naleśniki to po prostu niesamowity posiłek! Miękkie, delikatne, z subtelną nutą wanilii oraz pełnym smaku sosem malinowym. Uważam, że każdy musi ich spróbować.

 

Do oryginalnego przepisu dodałam jedynie swój na naleśniki – jest tak sprawdzony, że nigdy z niego nie zrezygnuję. Dobrze, zatem zaczynamy!
Podstawą jest przygotowanie ciasta naleśnikowego z mleka, mąki oraz jajek. Musi być ono gładkie, bez żadnych grudek. Teraz czas usmażyć je na odrobinie oleju – na rozgrzaną teflonową patelnię wylewa się odrobinę, ale tylko przed wylaniem pierwszego naleśnika. Przed każdym kolejnym nie ma już potrzeby natłuszczać powierzchni.

 

Kluczem do sukcesu jest to, by naleśniki były bardzo cienkie. Z podanej ilości składników powinno otrzymać się około 13 sztuk, mniej więcej tyle, ile będzie potrzeba na dwie warstwy w formie.
Pora na masę serową. Najlepiej użyć blendera ręcznego lub miksera, aby mieć pewność, że twaróg został dokładnie zmielony i roztarty. Dzięki temu ostatecznie nadzienie będzie kremowe i rozpływające się w ustach, pozbawione najmniejszych grudek. Do twarogu należy dodać serek homogenizowany, łyżkę cukru oraz budyniu i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Na każdy z usmażonych wcześniej naleśników wykłada się łyżkę masy i zawijać je w ruloniki. Później pozostaje tylko przełożyć je do naczynia żaroodpornego tak, by ściśle przylegały do siebie. Obie warstwy nie powinny mieć między sobą większych przerw.

 

Ostatnią fazą przygotowań jest roztrzepanie jajka przy pomocy widelca i dodanie do niego reszty składników na masę śmietanową. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać ze sobą, a następnie zalać ułożone w naczyniu naleśniki.
Naczynie przekłada się teraz do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją termo obiegu. Musimy sprawdzać, kiedy śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze – zazwyczaj zajmuje to od 30 do 35 minut.

 

W czasie pieczenia warto zrobić sos malinowy. Jest on bardzo prosty! Maliny podgrzewa się tak, by zrobiły się miękkie i zaczęły się rozpadać. Dodaje się do nich cukier do smaku, a następnie mąkę ziemniaczaną, dzięki której osiągnie się właściwą konsystencję sosu. Najpierw mąkę miesza się z dwiema łyżkami wody, a później przelewa do malin i miesza.
Malinową miksturę gotuje się później przez kilka minut, nie zapominając o częstym mieszaniu. Później zdejmuje się ją z ognia i zostawia do wystudzenia. Niektórzy preferują bardziej gładki sos – wtedy na koniec dobrą opcją jest zmiksowanie całości.

 

Po wyjęciu naleśników z piekarnika warto posypać je cukrem pudrem i dodać sos malinowy. Każdy, komu zostaną one zaserwowane, będzie w siódmym niebie. Smacznego! 

error: Content is protected !!