Naleśniki Ziemniaczane z Koperkiem – Moja rodzina je uwielbia.

Pyszne, proste i szybkie danie, które można przygotować z różnymi dowolnymi farszami – warzywami, mięsem i twarożkiem. Świetnie nadają się na obiad i przekąskę-są pyszne z sosem czosnkowym. Spróbuj sama i przekonaj się!

 

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI
  • 500 ml kefiru
  • 700 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła do smarowania

 

SKŁADNIKI NA FARSZ
  • 800 g ziemniaków
  • 3 gałązki koperku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz ziemniaki, wlej wodę, sól i ugotuj.

2. Wlej kefir do miski, dodaj sól i sodę.

3. Następnie wsyp przesianą mąkę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Zagniataj przez 10-15 minut. Powinno być elastyczne i nie przyklejać się do dłoni. Jeśli się klei, dodawaj po trochę mąki.
4. Owiń ciasto folią spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut.

5. Drobno posiekaj cebulę i zeszklij na patelni z olejem. Aby była miękka, możesz dodać niewielką ilość wody podczas smażenia.
6. Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło, cebulę, posiekany koperek i ugnieć na puree.
7. Puree ziemniaczane powinno być miękkie i średniej gęstości. W razie potrzeby dolej odrobinę mleka. Pozostaw do ostygnięcia.

8. Gotowe ciasto podziel na 12 części.
9. Uformuj z każdej części kulki i przykryj folią spożywczą.

10. Każdą kulkę rozpłaszcz i nałóż nadzienie w środku.
11. Zawiń szczelnie nadzienie w cieście i dociśnij palcami, aby się nie rozkleiło. Potem delikatnie rozwałkuj kulki do grubości ok. 2-3 mm. Miękkie i lekko ciepłe ciasto będzie lepiej rozwałkować z nadzieniem.

12. Kładź naleśniki na rozgrzanej suchej patelni i smaż na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru – około 1-2 minut z każdej strony.

13. Gotowe gorące naleśniki polej stopionym masłem po obu stronach i układaj jeden na drugim.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!