Poznaj sekrety niesamowicie puszystych naleśników

Wszyscy uwielbiamy puszyste, lekkie, smakowicie pachnące naleśniki. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na uzyskanie puszystości i lekkości naleśników. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest dodanie do ciasta sody oczyszczonej lub drożdży. Można również dodać do ciasta kefiru. Przy korzystaniu z tej metody należy pamiętać o tym aby kefir miał temperaturę pokojową. Jednakże na puszystą strukturę naleśników wpływają nie tylko dodane składniki. Ważne jest aby podczas smażenia przestrzegać pewnych zasad. Aby uzyskać puszyste naleśniki należy pamiętać o tym, że gotowe ciasto musi trochę odpocząć przed smażeniem (około 15 minut), ciasta na placuszkach nie wolno mieszać podczas smażenia, a smażenie musi odbywać się na średnim ogniu, pod przykryciem.

 

Zastanawiacie się pewnie jaki jest mój sekretny sposób na niesamowicie puszyste naleśniki? Otóż, jest on równie prosty co efektowny. Polega on na dodaniu do ciasta odrobiny napoju Sprite. Dwutlenek węgla zawarty w napoju idealnie spulchnia ciasto. Gwarantuję, że z wykorzystaniem mojego przepisu wasze naleśniki już zawsze będą pulchne, wilgotne i apetycznie pachnące.

 

Składniki

  • 500 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 g masła
  • 0,5 łyżki śmietany
  • 1 łyżka Sprite

 

Przygotowanie

Przygotowanie naszych naleśników zaczynamy od połączenia w misce 500 g mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki soli.

Następnie dodajemy roztopione (wystudzone) 120 g masła, 0,5 łyżki śmietany i łyżkę napoju Sprite.

Wszystkie składniki musimy bardzo dokładnie wymieszać i wyrobić, tak aby otrzymać gładkie, miękkie i jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Ciasto wykładamy na stół i wyrównujemy.

Następnie przystępujemy do wykrawania placuszków za pomocą foremki.

Placuszki smażymy na średnio rozgrzanym oleju roślinnym, przewracając na drugą stronę za pomocą szpatułki. Placuszki po uzyskaniu równomiernego rumianego koloru są gotowe do jedzenia!

 

Prawda że, są one niesamowicie puszyste? Smacznego!

error: Content is protected !!